pijl

Wat een jaar…

We naderen het einde van 2020. En eigenlijk denk ik dat de meeste van ons reikhalzend uitkijken naar 2021. Dat belooft het jaar te worden dat we Covid-19 echt in de grip gaan krijgen, met een vaccin dat straks grootschalig inenten mogelijk maakt. 2020 was natuurlijk in veel opzichten een bijzonder jaar. We werden geconfronteerd met een mondiale, asynchrone, crisis als gevolg van een nieuw virus. Een aantal bedrijfstakken werd keihard geraakt door de getroffen maatregelen. Toch is het ook een jaar waarin digitale technologie versterkt begon met het inlossen van een belofte die al een tijd geleden werd aangekondigd.

Gewenning en aanpassing van gedrag

Mensen werken graag vanuit routine en hebben gewoontes waar ze aan vast houden. Dat is niets raars, maar een gevolg van hoe ons brein werkt. Het op routine en gewoontes terugvallen kost minder energie en het is dan ook niet zo gek dat we vasthouden aan die routine en gewoontes. Tot er iets ingrijpends gebeurt dat om echt nieuw gedrag vraagt. En die gebeurtenis was Covid-19. Kijk bijvoorbeeld naar het digitaal bij elkaar komen. Waar in april 2020 bijna iedereen haar of zijn weg nog moest zoeken in de digitale platformen is nu eigenlijk iedereen al thuis in verschillende digitale platformen. Voor de digitale transformatie is dat trouwens goed nieuws, mensen kunnen goed leren omgaan met technologie. Daarbij spreek ik de verwachting (en hoop) uit dat we op weg zijn naar een toekomst waarbij we de mogelijkheden van digitale technologie inzetten om meer uitdagingen waar we voor staan op te lossen. En als ik puur naar mijn eigen gedrag kijk dan heeft het automatisme om voor elke meeting in de auto te stappen plaats gemaakt voor een bewuste afweging. Daarbij kies ik voor digitaal als dat goed kan en voor fysiek wanneer het echt toegevoegde waarde heeft. Deze bewuste afweging kan nog veel goeds brengen.

Opleiden verandert blijvend

Laat ik vooropstellen dat veel waarde zit in het fysiek bij elkaar komen. Maar toch, deze crisis heeft voor ons aangetoond dat digitaal een prima manier is om mensen op een betrokken en interactieve manier kennis over te brengen. Zonder de maatregelen hadden wij deze beweging denk ik niet zo snel en rigoureus ingezet. En dus verwacht ik dat opleiden blijvend verandert. Digitaal vult een behoefte in en maakt het ons mogelijk interactieve live bijeenkomsten te hebben met goede sprekers en docenten. Daarmee levert het ook meerwaarde ten opzichte van e-learning als je het mij vraagt. Ik ben echt trots op het feit dat wij als team de transitie naar digitaal zo goed hebben kunnen maken. Finance on a Mission was bijvoorbeeld volledig digitaal, voor incompany klanten hebben we mooie dingen mogen doen en als uitsmijter organiseerden we dit jaar een virtuele PE-marathon die enthousiast werd onthaald. Wat ons betreft toont dit aan dat de toekomst hybride is. Digitale bijeenkomsten gekoppeld aan fysieke bijeenkomsten, die een soort van premium bieden op het digitale. Die premium zit dan in het diepere contact. Precies de reden dat ik echt graag in het gezelschap van mensen ben.

Een nieuwe realiteit

2020 bracht PLUC! en Next Level Academy in een nieuwe realiteit. Na de initiële schok van maart, waarbij het ene na het andere event uit de agenda verdween, hebben we geschakeld op wat nog wel kon. Daarbij hebben we ons zo’n beetje alle relevante platforms eigen gemaakt en hebben we door snel en continu te experimenteren, leren en aanpassen onze digitale bijeenkomsten vorm gegeven. Onze focus op het leveren van goede content zijn we nooit verloren. Zo hebben we ook de digitale bijeenkomsten naar een niveau kunnen tillen waarbij ze nagenoeg hetzelfde worden gewaardeerd als fysieke. Covid-19-proof in een paar maanden dus eigenlijk. Nu een volgend jaar voor de deur staat is het tijd daar vol dankbaarheid en tevredenheid op terug te kijken. Ook is het tijd om vooruit te kijken naar die hybride toekomst. In 2021 gaan wij komen met inspirerende online settings waarbij we topsprekers live bij jullie brengen. En daarnaast zetten we ook onze fysieke events en workshops weer in de steigers. Zo hopen we jullie ook volgend jaar te mogen ontvangen, digitaal en fysiek. Want de mix van beide is de nieuwe realiteit waar we zo naar snakken!

Wij danken jullie voor jullie betrokkenheid en vertrouwen in ons in 2020 en wensen jullie fantastische feestdagen. Maak er het beste van, blijf gezond en we zien jullie in een volgend jaar!